Building Next Better programma

Het doel van dit programma is om bestaande organisaties te transformeren voor de economie van de 21e eeuw.

We volgen een systematische aanpak om de sprong te maken naar een positieve impact op onze samenleving. Dit programma is voor bedrijven en teams die 'Beyond Purpose' willen gaan, maar nog niet precies weten hoe ze daar moeten komen. Het uitgangspunt is dat de som van alle gedragingen telt, zowel binnen je bedrijf als binnen het ecosysteem rond je organisatie.

Maar laten we eerst eens duidelijk krijgen waar het bij purpose om gaat? Hoe ontdekken, definiëren, ontwerpen en implementeren bedrijven het? Hoe kunnen bedrijven het op een authentieke en zinvolle manier in hun DNA inbouwen? Hoe meet je de ROI van Purpose? En hoe kunnen leiders de kracht ervan gebruiken om solide bedrijfsmodellen en innovaties te creëren die zowel financieel succes als sociale impact stimuleren?

Mensen die op purpose-bandwagon zitten, tonen een immens verlangen om betekenisvol werk te doen met compassie en empathie. B Corps zoals Patagonia, Tony Chocolonely en Danone leiden de weg en volgen een blauwdruk om hun organisaties te transformeren en te laten groeien tot krachtige krachten voor het goede.

Streeft je er naar om:

  • Consumenten voor je winnen die willen kopen van merken die er iets om geven?

  • Werknemers aantrekken en behouden die zin en doel in hun werk willen hebben?

  • Investeerders enthousiast maken die geld willen verdienen en tegelijk een positieve impact willen hebben op mens en planeet?

Dan moet je purpose van je organisatie van binnenuit opbouwen. Door een nieuw soort denken te activeren, top-down en bottom-up. Door nieuwe merkuiting beter vorm te geven zonder te veel te beloven, te purpose-poepen of woke-wassen. En een purpose-gedreven vliegwiel van innovatie, motivatie en groei ontketenen, klaar voor de volgende generaties Millennials en Generatie Z.

Transformatie in 7 stappen

IGNITE

Maak medewerkers nieuwsgierig naar de interventie. Informeer hen over het belang van de transformatie. Waarom het nodig is en dat iedereen samen kan denken en doen. Dat het leuk is en goed voor ieders ontwikkeling en voor het collectief. Het doel is om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Neem het niet te licht op; hier ligt een enorme interne communicatie-uitdaging. Met een townhall speech en een poster in de lift kom je er niet.

SCAN

Geef iedereen de kans om zijn gevoelens, gedachten en ideeën te delen over hoe het merk en de cultuur op dit moment ervaren worden, en hoe men zou willen dat dit in de toekomst anders zou zijn. Zo'n (online) scan mag nooit lijken op de standaard enquêtes die traditioneel naar werknemers worden gegooid. Medewerkerstevredenheidsenquêtes zijn meestal dodelijk saai. Doe het anders, creatiever, interessanter. U bent aan het transformeren en dat vraagt om een frisse aanpak. Met de 23plusone methode en de SDG's raakt zo'n scan niet alleen het hoofd, maar ook het hart van de deelnemers. Naast de interne organisatie moeten ook externe stakeholders worden betrokken, zoals klanten, prospects, partners en eventueel het publiek.

ONTDEK

Maak niet de fout om de resultaten van de scan met een managementsamenvatting naar buiten te sturen. U moet samen conclusies trekken nadat u de resultaten samen hebt geïnterpreteerd. Dat hoeft niet per se een vervelend en moeilijk proces te zijn. Digitale tools kunnen u daarbij helpen. Co-discovering van de inzichten brengt bottom-up gevoelens en ideeën en top-down visie en strategie dichter bij elkaar. Zo wordt het steeds duidelijker hoe de organisatie beter kan bijdragen aan de uitdagingen van de 21e eeuw.

VERKEN

Verken de contouren van de nieuwe toekomst in sessies met medewerkers uit alle geledingen van de organisatie. Het is belangrijk om eerst scenario's te maken van de overgang naar een nieuwe economie. Tijd en aandacht besteden aan verschillende ideeën, de rijkdom aan visies, is gunstig voor het vervolgproces, zowel inhoudelijk als qua acceptatie. Wees in ieder geval niet bang voor weerstand. Het is onderdeel van de transformatie en geeft je nog meer reden om de dialoog aan te gaan. Test de scenario's door ze voor te leggen aan collega's en belangrijke externe stakeholders. U maakt immers deel uit van een ecosysteem, en u kunt het niet alleen. Uiteindelijk kan het leiderschapsteam, op basis van alle gevalideerde input, het toekomstplan in grote lijnen bekrachtigen.

VIER

Deel en vier het nieuwe duurzame toekomstverhaal en -plan met de hele organisatie en externe belanghebbenden. Bereid formele en informele leiders op alle niveaus hierop voor, zodat ze het verhaal goed kunnen overbrengen, positief voorbeeldgedrag kunnen vertonen en de tools hebben om de transitie met medewerkers uit te voeren. Er moet nog voldoende ruimte zijn voor eigen invulling. Interne communicatie helpt om het nieuwe verhaal en de plannen te vertalen in visuele en verbale middelen. Niet eenmalig, maar in een terugkerend, herkenbaar patroon. Vieren doe je samen, dus betrek iedereen erbij die nodig is om de nieuwe toekomst te realiseren. En ... maak het niet te moeilijk, de verbinding is soms belangrijker dan het directe resultaat.

OMARM

Geef invulling aan de transitie met nieuw gedrag, nieuwe activiteiten en communicatie. Organiseer workshops met alle teams om onderling afspraken te maken over nieuw gedrag en activiteiten om de impactstrategie verder vorm te geven. Maak roadmaps die niet alleen het gewenste resultaat, maar ook de weg daarnaartoe beschrijven. Als leiderschapsteam van de organisatie bespreek je actief het belang van de transformatie en onderschrijf je de nieuwe activiteiten van de operationele teams. Met interne en externe communicatie geef je steeds meer uiting, inhoud en bewijs aan je impactverhaal.

MONITOR

Nu is het tijd om de voortgang te monitoren en bij te sturen. Installeer een brede impact board met vertegenwoordiging uit de hele organisatie en organiseer onder hun verantwoording regelmatige kwalitatieve sessies en kwantitatieve metingen. Meten is weten én is communicatie, want wat je meet breng je onder de aandacht. Bespreek de voortgang, maak het voor iedereen transparant, beoordeel en start nieuwe initiatieven uit de organisatie en maak de gewenste toekomst de nieuwe realiteit.

DESIGN THINKINGIt starts with empathy and understanding the needs and desires of people. Before looking for a solution is sought, the problem is first thoroughly explored.Then follows a process in which solutions are outlined by prototyping scenarios and by testing at each stage to diverge and converge. That is, before choices are made, there are always many ideas first collected and assessed.DEVELOP TOGETHER VISUALIZELINK TO BEHAVIOUR-TAKE YOUR TIMEYou have to have a good dose of patience, and be prepared to deal with resistance. In the end, time does its job and people will become attached to a new reality.Culture branding principles for transformationAs many people as possible are allowed to participate, think and give their input. Alone you go fast, but with each other, you go far. So better to inform people in advance than to impose something on them afterwards. People often only invest time and energy in a project next to their daily work when it's fun. Make the subject not too big and heavy, but keep it light and playful and outline the positive outcome. Create desire!Verbal solutions are difficult to assess because words often have different meanings. We easily get into a Babylonian confusion of tongues. Moreover, words are cognitively rational, while visual triggers hit the emotions more directly. Make sure people ideas are literally in front of them. Possibly adjust the contextual environment if you want to change.Don't make the mistake of only linking the meaning to your marketing communications. It is much more important to encourage people to adopt new behaviour and activities in the business processes. Organizational culture is much more powerful than any external advertising message. Or in other words: turn every employee into a brand ambassador.
Alexander Koene

Wil je meer weten over wat Building Next Better Programma voor jouw organisatie kan betekenen?